Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

[GENOCIDE] Βραβείο στον Τανέρ Ακτσάμ, τον πρώτο Τούρκο ακαδημαϊκό που μίλησε δημόσια για Γενοκτονία

Σήμερα ζει στις ΗΠΑ και είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κλαρκ της Μασαχουσέτης, στην έδρα για την έρευνα και τη διδασκαλία της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Ο κοινωνιολόγος, ιστορικός και συγγραφέας Τανέρ Ακτσάμ είναι ο πρώτος Τούρκος ακαδημαϊκός που τόλμησε να χρησιμοποιήσει δημόσια τον όρο «γενοκτονία» για τη σφαγή των Αρμενίων, γεγονός που τον τοποθέτησε αυτόματα στη μαύρη λίστα της Τουρκίας.

Το 2015, μάλιστα, κυκλοφόρησε το βιβλίο που συνυπογράφει με τον Ουμίτ Κουρτ σχετικά με το πολυσυζητημένο θέμα της λεηλασίας των αρμενικών περιουσιών· τίτλος του The spirit of the laws: The Plunder of Wealth in the Armenian Genocide («Το πνεύμα των νόμων: Η λεηλασία του πλούτου στην Αρμενική Γενοκτονία»). Ένα, δε, άρθρο του που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση όταν δημοσιεύτηκε στο Armenian Weekly ήταν για την παραχάραξη της Ιστορίας στα τουρκικά σχολικά βιβλία.

Για το έργο που «που προάγει τη δικαιοσύνη και το κράτους δικαίου», ο Τανέρ Ακτσάμ θα τιμηθεί με το μεγάλο βραβείο του οργανισμού World Without Genocide.

Το βραβείο απονέμεται σε όσους «προστατεύουν τους αθώους, βοηθούν στην πρόληψη του εγκλήματος της γενοκτονίας καταπολεμώντας το ρατσισμό και τις προκαταλήψεις, υποστηρίζουν τη δίωξη των δραστών, και υπενθυμίζουν το τι συνέβη». Η τελετή απονομής θα γίνει τον Μάιο του 2018 στη Μινεάπολις.

Με το βραβείο World Without Genocide έχουν, μεταξύ άλλων, τιμηθεί ο διευθυντής Στρατηγικής και Πολιτικής για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Έλι Ροζενμπάουμ, η πρώην Γενική Εισαγγελέας στη Γουατεμάλα Κλόντια Πας ι Πας, και η πρώην εισαγγελέας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών για την πρώην Γιουγκοσλαβία Πέγκι Κουό.

pontos-news.gr


--
Posted By Blogger to GENOCIDE at 9/11/2017 03:42:00 PM